Extensii dubioase Google Chrome

foto: pixabay.com/ro

  • Extensiile dubioase Google Chrome, cu peste un milion de descărcări, au fost descoperite de specialiștii în securitate cibernetică.
  • Într-o postare pe blog în această săptămână, cercetătorii de la McAfee au evidențiat cinci suplimente Chrome care fură în secret activitatea de navigare a utilizatorilor.

Descărcările urmăresc comercianții cu amănuntul online pe care îi vizitează victima și modifică datele de fundal pentru a face să pară că au ajuns acolo printr-un link special.

Acest URL special – cunoscut sub numele de link afiliat – aduce escrocilor care au creat extensia o taxă pentru orice cumpărături efectuate de victimă.

Extensiile au fost descărcate de peste 1,4 milioane de ori, au scris luni cercetătorii.

Și, deși nu le cauzează celor care le-au descărcat niciun prejudiciu financiar direct, ele expun istoricul de navigare al acestora escrocilor.

Acest istoric poate fi folosit pentru a lansa atacuri de phishing și alte înșelăciuni împotriva victimelor neștiutoare.

McAfee i-a îndemnat pe utilizatorii Chrome să fie vigilenți atunci când descarcă extensii, deoarece chiar și cele cu multe descărcări pot provoca daune.

Extensiile Chrome sunt ca niște aplicații pentru browserul dumneavoastră și vă permit să vă modificați și să vă personalizați activitatea.

De exemplu, extensiile pot traduce pentru dumneavoastră pagini web străine sau pot stoca toate parolele dumneavoastră.

Extensiile dubioase deghizate în extensii legitime sunt interzise de Google.

Firma monitorizează și încearcă să mențină Chrome Web Store – piața online oficială pentru extensii – fără aceste extensii.

Cu toate acestea, în fiecare an, mii de extensii scapă printre degete.

Escrocii cibernetici preferă să facă escrocherii prin intermediul extensiilor, în parte pentru că acestea sunt atât de populare și sunt supuse unui număr redus de controale de securitate.

Extensiile descoperite de McAfee erau deghizate în add-on-uri pentru Netflix, butoane de captură de ecran și un instrument de urmărire a prețurilor.

În prezent, acestea au fost eliminate din Chrome Web Store, dar ar putea fi încă active în browserul dumneavoastră.

Dacă folosiți oricare dintre extensiile de mai jos, cel mai bine este să le eliminați imediat din browserul dvs.

Lasă un răspuns