- Machetele arhitecturale sunt lucrări care arată publicului un anume ceva în 3D.
- Acel ceva poate fi o clădire existentă sau una în construcție, poate fi un plan urban, un viitor stadion sau poate doar o simplă organizare interioară a unei case.
- Haideți să descoperim împreună ce scop au totuși aceste machete și în ce stil pot fi realizate.
La ce se folosesc machetele arhitecturale?
O machetă arhitecturală este un tip de lucrare folosită pentru a reprezenta în miniatură și în 3D un proiect care urmează să fie realizat sau un lucru existent. Aceasta poate avea mai multe scopuri, în funcție de lucrul ce trebuie prezentat, dar și în funcție de publicul care urmează să îl vizioneze.
În primul rând, obiectul machetei este de a reprezenta o clădire care urmează să fie construită. Prin urmare, aceasta permite unui investitor sau departamentului de planificare să aibă o idee despre structura clădirii respective. Îi puteți cuceri cu macheta dvs. pentru a strânge fonduri, pentru a organiza licitații sau pentru a obține o autorizație de construcție. Dacă este vorba de o clădire existentă care urmează să fie renovată, avantajele și scopurile sunt aceleași. Pe de altă parte, dacă arătați macheta unui proiectant, acesta poate da câteva idei pentru a îmbunătăți designul clădirii reprezentate. De asemenea, acest lucru face posibilă validarea sau nu a planurilor arhitectului. Astfel, proiectul dumneavoastră poate fi realizat într-un mod optim.
În plus, macheta este foarte utilă și pentru a îmbogăți cunoștințele publicului. De exemplu, prin amplasarea de machete ale unor obiecte antice în muzee, vizitatorii vor putea ști care era starea acestor obiecte în trecut.
Deoarece machetele de arhitectura prezintă toate detaliile și contextul obiectului reprezentat, ar fi mai ușor pentru spectatori să înțeleagă ceea ce autorul dorește să transmită. În plus, modelul este mai clar decât reprezentările virtuale (pe proiector, grafică etc.).
Care sunt stilurile de machete arhitecturale?
O machetă de arhitectură are, printre altele, rolul de a cuceri sau de a convinge spectatorii să „cumpere” proiectul dumneavoastră. Pentru ca aceștia să fie cât mai interesați de el, macheta trebuie să fie bine realizată. Totuși, este necesar ca aceasta să aibă un stil anume pentru a se diferenția de celelalte.
Într-adevăr, machetatorul poate realiza diverse stiluri de machete arhitecturale. Puteți comanda componentele să fie toate în alb sau în culori, în funcție de nevoile dumneavoastră. Atenție, însă, că o machetă colorată este mai explicită și mai plăcută la vedere decât o machetă monocromă. Trebuie doar să știți cum să combinați diferitele culori pentru mai multă estetică.
Stilul modelelor poate varia, de asemenea, în funcție de opțiunile integrate. Printre cele mai la modă, prezența luminilor integrate reprezintă în continuare o alegere înțeleaptă. Inovatoare, acestea fac posibilă evidențierea unei părți a modelului în timpul prezentării. De asemenea, ele conferă mai multă estetică lucrării. Pe lângă luminile încorporate, piesele mobile sau motorizate sunt la fel de interesante. Cu acestea, nu veți avea probleme în a prezenta și explica spectatorilor realizarea proiectului dumneavoastră.
Puteți vizualiza modele de machete arhitecturale proprii aici: machete arhitectura