De ce adora pisicile sa stea in cutii de carton?

Stiai ca una din pasiunile unei pisici este sa stea intr-o cutie de carton? Pe langa faptul ca ii place sa strice lucruri din casa sau sa motaie langa semineu, pisicile iubesc sa doarma in cutii.

Pisicile adoră spaţiile acoperite, înguste, împrejmuite din toate părţile, acolo unde se simt cel mai bine. De ce? Cercetătorii americani afirmă că preferinţa felinelor pentru astfel de locuri are legătură cu instinctul primordial de prădător, relatează www.dcnews.ro. Potrivit dr. veterinar Nicholas Dodman, citat de LifeHacker, pisicile sunt tot timpul pregătite să îşi atace ”prada”. Cu cât se simt mai protejate, în spaţii mici, acoperite, cu atât au senzaţia că sunt mai pregătite pentru vânătoare. ”În mod similar, leii, panterele şi celelalte feline îşi atacă prada, sub protecţia camuflajului oferit de mediul înconjurător. Vizuina primordială se transpune în realitatea pisicii de apartament în orice obiect care îi asigură camuflajul de care are nevoie pentru a se relaxa şi a se pregăti de vânătoare, fie ca e vorba de o banală cutie sau de un dulap”, a declarat expertul.

Cine nu are cutie, să-şi…deseneze una

Potrivit lui Dodman, dacă aveţi o pisică şi vreţi ca aceasta să se simtă bine, amenajaţi-i un astfel de culcuş, un fel de cort din orice obiect. Veţi vedea că se va retrage acolo şi va sta extrem de relaxată. În mod paradoxal, puteţi chiar să îi amenajaţi şi un simplu chenar pe mochetă sau pe parchet şi ea se va simţi confortabil acolo. S-au făcut chiar şi experimente în care se desena pe podea un cerc sau un dreptunghi iar pisicuţele îşi ocupau instant locul în mijlocul desenului. Se întâmplă asta pentru că micuţele feline se orientează şi după chenar. Atâta vreme cât spaţiul lor este „îngrădit” chiar şi numai vizual, pentru ele este mai mult decât ce trebuie.

Bucurie „cu margini” pentru micii exploratori

Cutiile le ajută, de asemenea, să se adapteze mai repede unui mediu nou sau să se recupereze rapid. Studiile arată că acestea sunt incredibil de benefice, ajutându-le să facă față schimbării. Cutia este un excelent izolator. În ea, pisica are parte de căldura necesară care o ajută să se relaxeze și să se simtă confortabil. Evident, cutia reprezintă un spațiu de investigat. Căci cine e mai curioasă decât pisica? Este și un spațiu grozav pentru dormit.  Textura reprezintă un alt motiv pentru care pisica e atrasă de cutie. Cartonul este perfect pentru ca pisica să muște și să zgârie, oferindu-le distracție maximă. O cutie veche devine oricând o jucărie cu adevărat interesantă care o poate distra zile întregi. 

Mai multe despre cutii de carton vezi AICI

Lasă un răspuns